Home
       
OSAKEMARKKINAT


Takaisin

Tietoja yhtiöstä
  • Yhtiön esittely
  • Lehdistötiedotteita
    Tietoja osakkeenomistajista
  • Finanssikalenteri
     
       

    Fortum Oyj

    http://www.fortum.fi
    Fortum Oyj
    Keilaniementie 1
    FI-00048 Espoo
    FINLAND
    Puh: ‎+358 10 4511
    Faksi: ‎+358 10 45 24447
    Sähköposti: communications@fortum.com

    Tulosta tämä sivu Tulosta tämä sivu    Lähetä ystävälle Lähetä tämä sivu ystävällesi sähköpostitse    Vastuuvapauslausekkeesta
    Lehdistötiedotteita  

    2024-06-10

    Sähköistyvä kauko­lämpö vauhdittaa puhdasta ja vakaata energia­jär­jes­telmää

    Suomi haluaa lisää uusiu­tuvaa energian­tuo­tantoa kilpai­lu­ky­kynsä vahvis­ta­mi­seksi, mutta sen tuotan­to­määrät vaihte­levat sään mukaan. Kun uusiu­tuvaa sähköä on saata­villa, sitä kannattaa käyttää koko energia­jär­jes­telmän näkökul­masta mahdol­li­simman tehok­kaasti. Sähkön­käytön ulotta­minen myös lämmi­tys­jär­jes­telmään lisää energia­jär­jes­telmän joustoa ja tekee osaltaan mahdol­li­seksi kasvattaa uusiu­tuvaa tuotantoa.

    Tuulivoima ja sähköistyvä kaukolämpö

    Hallitusohjelman energia- ja ilmastopolitiikan lähtökohtana on Suomen kilpailukyvyn vahvistaminen ja puhtaan teollisuuden investointien houkuttelu Suomeen kaksinkertaistamalla puhtaan sähkön tuotanto 2030-luvun kuluessa. 

    Hallitusohjelman tavoitteiden saavuttamiseksi tarvitaan myös uusiutuvaa energiantuotantoa eli tuuli- ja aurinkovoimaa. Niiden lisääntyminen sähköjärjestelmässä kasvattaa kuitenkin volatiliteettia eli sähkön säästä riippuvaisen tuotantomäärän ja sitä kautta hintojen voimakasta vaihtelua.

    Sähkömarkkinan epävakaus saattaa vaikeuttaa tavoiteltujen investointien saamista Suomeen. Sähköjärjestelmään on tuotava lisää vakautta luomaan edellytyksiä investoinneille.  Viime aikoina on keskusteltu sähkömarkkinamallin muutoksista. Sen rinnalla on myös tärkeä pohtia, miten voimme lisätä nykyisen järjestelmän luontaista joustoa eli keinoja, joilla sähkön vaihteleva kysyntä ja sääriippuvainen tarjonta saadaan kohtaamaan paremmin. Jos järjestelmään saadaan nopeasti lisää joustoa, voidaan myös lisätä uusiutuvaa sähköntuotantoa vakauttamaan sähkömarkkinaa ja houkutella teollisuuden investointeja Suomeen.

    Jo vuosikymmenten ajan Suomen sähköjärjestelmän säätövoimana on toiminut vesivoima – ja toimii edelleenkin. Ympäristösyistä vesivoimaa ei olla rakentamassa näillä näkymin lisää, joten kaukolämmön joustokyvyllä on kasvava rooli energiajärjestelmän vakauttajana.

    Kaukolämmön joustokyky puhdistaa energiasektoria

    Suomen tavoitteena on saavuttaa energiantuotannon hiilineutraalisuus vuoteen 2035 mennessä. Meillä Pohjoismaissa, jossa energiaa tarvitaan erityisesti lämmittämiseen, on tähän käytössä ainutlaatuinen järjestelmä eli kaukolämpö. Kaukolämmön potentiaali energiasektorin muuttamisessa hiilineutraaliksi on merkittävä: Suomessa yli 40 prosenttia asunnoista lämpiää kaukolämmöllä, josta yli 80 prosenttia tuotetaan edelleen polttavalla tekniikalla.

    Kaukolämpöjärjestelmä on jo olemassa oleva laaja infrastruktuuri, joka voidaan yhdistää sähköjärjestelmään. Joustavana järjestelmänä kaukolämpö varastoi energiaa lämmön muodossa veteen jo luonnostaan, ja sen varastointikykyä pystytään edelleen lisäämään lämpövarastoilla eli lämpöakuilla. Energian varastointikyky lämpönä on huomattavasti parempi kuin sähkönä. Lisäksi kaukolämmön kulutus on suhteellisen hyvin ennustettavaa, joten tuotannon ajoittaminen ja varastoitavan lämpöenergian määrä on tehokkaasti optimoitavissa.

    Kaukolämmön tuottaminen uusiutuvalla sähköllä tasapainottaa osaltaan sähkön kysyntää ja tarjontaa kaukolämmön joustokyvyn ansiosta, mikä puolestaan tekee mahdolliseksi uusiutuvan sähkön lisärakentamisen. Kaukolämmöntuotannon sähköistäminen ja polttavan tuotannon vähentäminen uusiutuvan sähkön avulla onkin nopein ja varmin keino edistää koko energiasektorin ilmastotavoitteita.

    Erinomaiset kokemukset sähköistyvän kaukolämmön joustokyvystä

    Fortumin kaukolämmöntuotannossa olemme hyödyntäneet jo vuosia teollisen mittakaavan lämpövarastoa Suomenojan voimalaitoksella. Sen rinnalla on noin vuoden ajan toiminut 100 megawatin sähkökattilalaitos, joka voi nostaa kaukolämpöveden lämpötilaa edullisen sähkön tunteina, kun sähköä on tyypillisesti hyvin saatavilla. Lämpöakkua pystytään lataamaan sähkökattiloilla ja purkamaan kaukolämpöverkkoon kysyntäpiikkeinä nopeasti ja luotettavasti.

    Käyttökokemukset ovat erittäin rohkaisevia, ja olemmekin kasvattamassa järjestelmän joustokapasiteettia edelleen. Parhaillaan on rakenteilla lisää sähkökattiloita ja lämpöakkuja Espoon Nuijalaan sekä tulevalle datakeskusalueelle Espoon Hepokorpeen ja Kirkkonummen Kolabackeniin. 

    Olemme kehittäneet kaukolämmön puhdasta sähköpohjaista tuotantoa systemaattisesti jo kymmenen vuotta. Vuonna 2023 jo 63 prosenttia tuottamastamme kaukolämmöstä Espoon, Kirkkonummen ja Kauniaisten alueella oli hiilineutraalia. Vuoden 2024 keväällä pystyimme lopettamaan hiilen polttamisen pysyvästi yli vuosi etuajassa.

    Puhtaan energian edistäjänä me Fortumilla jatkamme määrätietoista työtä lämmityssektorin puhdistamiseksi päästöistä.




     
    Takaisin
     
     
       Tietosuoja | Vastuuvapauslausekkeesta | Aseta tämä sivu kotisivuksesi| © Euroland.com 2000-2024