Home
       
OSAKEMARKKINAT


Takaisin

Tietoja yhtiöstä
  • Yhtiön esittely
  • Lehdistötiedotteita
    Tietoja osakkeenomistajista
  • Finanssikalenteri
     
       

    Fortum Oyj

    http://www.fortum.fi
    Fortum Oyj
    Keilaniementie 1
    FI-00048 Espoo
    FINLAND
    Puh: ‎+358 10 4511
    Faksi: ‎+358 10 45 24447
    Sähköposti: communications@fortum.com

    Tulosta tämä sivu Tulosta tämä sivu    Lähetä ystävälle Lähetä tämä sivu ystävällesi sähköpostitse    Vastuuvapauslausekkeesta
    Lehdistötiedotteita  

    2024-03-20

    Vaaral­listen jätteiden käsittely on tärkeä kierto­ta­louden edistäjä

    Vaaral­listen jätteiden turval­linen poista­minen kierrosta on yksi kierto­ta­louden edelly­tyk­sistä. Kestävän jätehuollon kannalta on ehdot­toman tärkeää varmistaa, että vaaral­li­sista aineista ei aiheudu vaaraa ympäristön tai ihmisten hyvin­voin­nille.  Fortumin Riihimäen laitok­sella tätä tärkeää työtä on tehty jo 40 vuoden ajan. 

    Vaarallisen jätteen kanisterit

    Mitä ovat vaaralliset jätteet? 

    Vaarallisia jätteitä syntyy niin kotitalouksissa kuin teollisuudessa. Vaaralliset jätteet ovat jätteitä, joilla on yksi tai useampi vaaraominaisuus. Vaarallinen jäte voi olla palo- tai räjähdysvaarallista, tartuntavaarallista tai ympäristölle vaarallista. Tällaisia materiaaleja ovat esimerkiksi erilaiset maalit ja liimat, aerosolit, paristot ja akut sekä sähkö- ja elektroniikkalaiteromu. Etenkin kotitalouksien kannalta on tärkeää muistaa, että myös lääkkeet lasketaan vaarallisiksi jätteiksi.

    Lisäksi eri alojen teollisuudessa syntyy isoja määriä vaaralliseksi luokiteltavia jätteitä, kuten happoja, liuottimia, öljyisiä jätteitä, erilaisia sakkoja ja lietteitä. Oikeanlaisen ja asiantuntevan jätehuollon suunnittelun ja toteutuksen avulla voidaan kerätä ja lajitella sekä pitää vaaralliset jätteet erillään muista jätejakeista. Vaarallisten jätteiden asianmukainen lajittelu, varastointi, pakkaaminen ja kuljetus ovat edellytyksiä turvalliselle toiminnalle koko jätehuoltoketjussa.  

    On hyvä muistaa, että kaikki vaarallinen jäte ei ole täysin arvotonta. Monesti vaarallinen jätekin voi sisältää luonnon arvokkaita tai kriittisiä raaka-aineita, jotka on mahdollista saada erilleen ja palautettua takaisin kiertoon erilaisten käsittely- ja kierrätysprosessien avulla. Ennakoiva tutkimus- ja kehitystyömme auttaa innovoimaan näitä vaarallisen jätteen kierrätysprosesseja, joista osa voidaan toteuttaa suoraan osana asiakkaidemme omia prosesseja.  

    Vaarallisen jätteen vaarattomaksi tekeminen ja arvon säilyttäminen vaatii asiantuntemusta

    Jätehierarkian mukaisesti jätehuollossa tähdätään ensisijaisesti jätteen määrän vähentämiseen ja niiden hyödyntämiseen uusiokäytössä tai kierrätyksessä.  Näiden toimenpiteiden toteuttamisen jälkeen syntyneiden vaarallisten jätteiden jatkokäsittelyn perusperiaate on niiden saattaminen vaarattomaan muotoon.

    ”Pyrimme siihen, että asiakkaidemme jätemäärät vähenisivät ja että jätteet pystyttäisiin hyötykäyttämään mahdollisimman hyvin. Siitä, mitä ei voi hyödyntää ja mikä ei voi kiertää, teemme vaaratonta ihmisille ja ympäristölle”, toteaa Fortum Recycling & Wasten kaupallinen johtaja Paula Korpela.

    Fortum käsittelee vaarallisia jätteitä Riihimäen laitoksella, joka on Suomen ensimmäinen vaarallisen jätteen käsittelylaitos.  Kaikkia Riihimäen laitokselle päätyviä vaarallisia jätteitä ei suinkaan polteta, vaan niille on olemassa monenlaisia kierrätys-, hyötykäyttö- ja käsittelyratkaisuja. Jätteitä voidaan polttaa korkealämpötilauunissa, käsitellä vaarattomaksi fysikaalis-kemiallisen laitoksen prosessissa, haihdutuslaitoksellamme tai materiaalikäsittelykeskuksissamme. Vaarattomaksi käsiteltyjä jätteitä on mahdollista hyötykäyttää muun muassa ympäristörakentamisen projektien luvitetuissa kohteissa.  

    Korkealämpötilapoltossa syntyvät savukaasut puhdistetaan ja jäljelle jäävä tuhka käsitellään ja kierrätetään Porin tuhkajalostamolla. Lisäksi prosessissa syntyvä kuona jatkokäsitellään Fortumin omissa materiaalikäsittelykeskuksissa ja sitä voidaan hyödyntää turvallisena kierrätysraaka-aineena esimerkiksi maanrakennustöissä Fortum Gravo -keinokiviaineksen muodossa. Vaarallisesta jätteestäkin saadaan siis arvokkaita materiaaleja talteen ja materiaalien kiertoa voidaan jatkaa mahdollisimman pitkään. Jätteenkäsittelyprosessien yhteydessä tuotetaan myös kaukolämpöä lähikuntien Riihimäen ja Hyvinkään tarpeisiin sekä sähköä laitoksemme omaan käyttöön ja valtakunnalliseen sähköverkkoon.

    ”Meille tärkeintä on aina ollut ymmärtää asiakkaidemme jätevirtoja, jotta niiden keräys ja käsittely olisivat mahdollisimman tehokkaita. Valitsemme kunkin jätejakeen käsittelylle ympäristön kannalta parhaimman ja taloudellisesti järkevimmän ratkaisun, ja haemme jatkuvasti uusia kierrätys- ja hyötykäyttöratkaisuja. Olemme jo 40 vuoden ajan olleet vaarallisten jätteiden käsittelyn edelläkävijä, ja aiomme jatkaa samalla linjalla tulevaisuudessakin”, sanoo Kari Rahkonen, Fortum Recycling & Wasten Suomen jätehuoltopalveluiden johtaja. 




     
    Takaisin
     
     
       Tietosuoja | Vastuuvapauslausekkeesta | Aseta tämä sivu kotisivuksesi| © Euroland.com 2000-2024