Home
       
OSAKEMARKKINAT


Takaisin

Tietoja yhtiöstä
  • Yhtiön esittely
  • Lehdistötiedotteita
    Tietoja osakkeenomistajista
  • Finanssikalenteri
     
       

    Fortum Oyj

    http://www.fortum.fi
    Fortum Oyj
    Keilaniementie 1
    FI-00048 Espoo
    FINLAND
    Puh: ‎+358 10 4511
    Faksi: ‎+358 10 45 24447
    Sähköposti: communications@fortum.com

    Tulosta tämä sivu Tulosta tämä sivu    Lähetä ystävälle Lähetä tämä sivu ystävällesi sähköpostitse    Vastuuvapauslausekkeesta
    Finanssikalenteri  

    vuosi 2018

    Toimitusjohtajan liiketoimintakatsaus 2018

    Hyvät sidosryhmien edustajat,

    Vuosi 2018 oli Fortumille tapahtumarikas. Jatkoimme strategiamme toteutusta Hafslundin ja Ekokemin integroinnilla ja kehittämisellä, investoimme lisää uusiutuvaan energiaan ja ennen kaikkea saatoimme päätökseen ostotarjouksemme Uniperista. Pitkäaikainen tavoitteemme edistää ilmastoneutraaliin yhteiskuntaan siirtymistä sai tukea EU:n päätökseltä vahvistaa päästökaupan markkinavakausvarantoa. Sitä seuranneella päästöoikeuksien hintojen kolminkertaistumisella oli myös selkeästi positiivinen vaikutus sähkönhintoihin.

    Määrätietoista strategian toimeenpanoa ja strategian päivitys

    Fortumin strategian ytimessä on halu johtaa muutosta kohti puhtaampaa maailmaa. Tehtävämme on vauhdittaa muutosta uudistamalla energiajärjestelmää, parantamalla resurssitehokkuutta ja tarjoamalla älykkäitä ratkaisuja.

    Olemme tehneet viime vuosina lujasti töitä vuonna 2016 valitun strategiamme toteuttamiseksi ja ottaneet merkittäviä askeleita pääoman uudelleen sijoittamiseksi. Meillä on nyt liiketoimintaportfolio, jossa on hyvää tuottopotentiaalia tuleville vuosille. Marraskuussa 2018 päivitimme Fortumin strategian. Päivitetty strategia on luonteva jatke edelliselle ja se perustuu neljään prioriteettiin.

    Ensimmäinen prioriteettimme on toiminnan tehokkuuden ja joustavuuden lisääminen. Näin varmistamme, että nykyiset liiketoimintomme tuottavat jatkuvasti arvoa ja parantavat kilpailukykyämme myös pitkällä aikavälillä. Toinen prioriteettimme on varmistaa Fortumin viimevuosina tekemien suurten investointien tuottavuus. Jatkamme myös liiketoimintojemme arviointia jatkuvasti muuttuvassa ja päästöttömyyteen pyrkivässä toimintaympäristössä. Kolmas prioriteettimme on jatkaa kasvua sähkön arvoketjussa valikoiden. Hyödynnämme vahvaa kokemustamme ja osaamistamme, ja keskitymme päästöttömään sähköntuotantoon visiomme ”For a cleaner world” mukaisesti. Markkinakehityksen ennustaminen 2020-luvun loppupuolelle asti on yhä vaikeampaa. Uskomme kuitenkin, että epävarmuus tuo myös uusia mahdollisuuksia ja siksi neljäs prioriteettimme on luoda perusta uusille sähköhinnoista riippumattomille liiketoiminnoille, joissa näemme merkittävää taloudellista potentiaalia. Olemme esimerkiksi päättäneet sijoittaa uuteen itsenäiseen Valo Ventures -kasvurahastoon, jonka vetäjänä toimii yksi Google Capitalin perustajista, Scott Tierney. Valo Ventures sijoittaa digitaalisiin alku- ja kasvuvaiheen teknologiayrityksiin, jotka etsivät sijoituskohteita niistä megatrendeistä, jotka ovat keskiössä myös Fortumin strategiassa.

    Toimintaympäristö vuonna 2018

    Nopea muutos kohti vähäpäästöistä yhteiskuntaa on aikamme suurimpia haasteita. EU-komissio julkaisi pitkänaikavälin ilmastostrategiansa marraskuussa. Fortum tukee strategian kunnianhimoisinta tavoitetta, jonka mukaan EU:n tulisi olla ilmastoneutraali vuoteen 2050 mennessä. Kustannustehokkaita toimia päästöjen vähentämiseksi tarvitaan kaikilla sektoreilla. Päästökauppajärjestelmä kattaa tällä hetkellä alle puolet EU:n hiilidioksidipäästöistä. Siksi päästökauppajärjestelmän vahvistamisen ja laajentamisen muun muassa lämmitykseen, jäähdytykseen ja liikenteeseen tulisi olla keskeisiä ohjauskeinoja. Fortum tukee myös YK:n Global Compact ja Caring for Climate -aloitteita ja on sitoutunut niiden periaatteisiin.

    Vuodelle 2018 tunnuksenomaista oli hiilidioksidin päästöoikeuden hinnan nousu, volatiilit hyödykkeiden ja sähkön tukkuhinnat sekä matalat vesivarannot Pohjoismaissa. Vuoden 2017 lopussa EU päätti vahvistaa hiilidioksidin päästömarkkinaa tiukentamalla lineaarista vähennyskerrointa sekä päättämällä markkinavakausvarannon käyttöönotosta. Tämän seurauksena päästöoikeuden hinta kolminkertaistui vuoden 2018 alun 8 euroa/tCO2 vuoden lopun 25 euroon/tCO2. Hintojen vaihtelu vuoden aikana oli voimakasta. Näiden tekijöiden myötä sähkön systeemihinta Nord Poolissa oli vuonna 2018 44 euroa megawattitunnilta, mikä on 50 % korkeampi kuin vuonna 2017.

    Pohjoismaiset vesivarannot olivat hiukan pitkäaikaista keskiarvoa korkeammat vuoden alussa ja laskivat erittäin matalalle tasolle kolmannella vuosineljänneksellä, mikä supisti Fortumin vesivoimantuotannon historiallisen pieneksi vuoden kolmannella neljänneksellä. Vuoden lopussa vesivarannot olivat 9 TWh alle pitkän aikavälin keskiarvon.

    Vahva taloudellinen tulos

    Sähkönhintojen nousun vaikutus näkyy koko vuoden vertailukelpoisessa liikevoitossamme, joka kasvoi 22 %. Uniper-investoinnin vaikutus Fortumin vuoden 2018 tulokseen oli marginaalinen, sillä tulos sisältää Fortumin osuuden vain Uniperin kolmannen neljänneksen tuloksesta. Jatkossa Uniperin voitto ja osingot kartuttavat Fortumin osakekohtaista tulosta ja rahavirtaa.

    Investointimme tuuli- ja aurinkovoimaan alkavat näkyä tuloksessamme. Yksi esimerkki näistä investoinneista on vuoden 2018 alussa käyttöön otettu 35 megawatin tuulipuisto Uljanovskissa, joka on ensimmäinen laatuaan Venäjällä. Intiassa myimme 54 %:n osuutemme 185 megawatin aurinkovoimalaitoksista vapauttaaksemme pääomaa lisäinvestointeihin. Kesäkuussa Fortum voitti Intiassa 250 megawatin aurinkovoimaprojektin, jonka tuottamalle sähkölle taataan kiinteä takuuhinta 25 vuodeksi. Tuuli- ja aurinkovoimaportfoliomme kasvoi merkittävästi vuonna 2018. Meillä on osakkuusyhtiöidemme kanssa Pohjoismaissa, Venäjällä ja Intiassa lähes 3 gigawatin kokonaisuus, johon kuuluu aurinko- ja tuulipuistoja sekä -kehitysprojekteja.

    Vuoden valopilkku oli Generation-divisioona, jonka tulos koheni merkittävästi korkeampien sähkönhintojen vauhdittamana. Vuoden aikana saatoimme myös päätökseen Loviisan ydinvoimalaitoksen automaatiouudistuksen, joka oli mittavin perusparannusprojekti laitoksen historiassa. Fortumin Russia-divisioonan tulos on kehittynyt voimakkaasti viime vuosina, ja myös kuluneena vuonna ruplamääräinen tulos parani hieman. City Solutions ja Consumer Solutions –divisioonat keskittyivät Hafslund-integraatioon, joka eteni suunnitellusti. Valitettavasti näiden kahden divisioonan tuloskehitys ei ole vielä tyydyttävällä tasolla. Jatkamme työtä uusien liiketoimintojen integroimiseksi ja odotamme synergiahyötyjen toteutuvan asteittain vuosien 2019 ja 2020 aikana.

    Vuoden 2018 tuloksen ja tulevien vuosien näkymien perusteella Fortumin hallitus ehdottaa kalenterivuodelta 2018 maksettavaksi edellisvuosien tapaan 1,10 euron osinkoa osakkeelta.

    Uniper-sijoitus

    Uniper-ostotarjouksen saattaminen päätökseen kesäkuussa 2018 oli vuoden merkittävin virstanpylväs ja joulukuun lopussa Fortumin hallussa oli 49,99 % Uniperin osakkeista ja äänioikeuksista.

    Uniper investointimme strategiset perusteet ovat yhtä pätevät kuin vuonna 2017, jolloin teimme ostotarjouksemme yhtiön osakkeista. Fortumila ja Uniperilla on monipuolinen tuotantorakenne, jossa on puhdasta ja toimitusvarmuuden turvaamiseen keskittyvää kapasiteettia sekä asiantuntemusta, jota tarvitaan siirryttäessä kohti vähäpäästöistä energiajärjestelmää. Uniperin 38 gigawatin tuotantokapasiteetista noin 50 % perustuu kaasuun, 30 % hiileen ja 20 % on vesi- ja ydinvoimaa. On selvää, että hiilivoimasta on luovuttava asteittain. Samalla energiayhtiöillä on kuitenkin velvollisuus varmistaa kohtuuhintaisen sähkön ja lämmön saatavuus eurooppalaisille, ja tässä tehtävässä kaasu on keskeinen mahdollistaja. Uniperin rooli toimitusvarmuuden tarjoajana sopii erinomaisesti Fortumin pyrkimyksiin nopeuttaa energiajärjestelmän muutosta lisäämällä uusiutuvaa tuotantoa ja kehittämällä innovatiisia ratkaisuja.

    Meillä on selkeä näkemys siitä, miten Fortum ja Uniper voivat yhdessä rakentaa ”Tulevaisuuden energiayhtiön” ja haluamme sopia Uniperin kanssa miten voimme parhaiten toteuttaa visiomme kummankin yhtiön osakkeenomistajien ja sidosryhmien eduksi. Pettymykseksemme neuvottelut Uniperin kanssa eivät vuoden 2018 aikana edistyneet odotusten mukaisesti, kunnes helmikuun 2019 alussa Uniperin hallintoneuvoston puheenjohtaja sanoi ryhtyvänsä päättäväisiin toimiin, jotta yhteistyö voitaisiin aloittaa. Olemme iloisia, että Uniper on nyt sitoutunut yhteistyöhön kanssamme ja tavoitteena on nyt määritellä, miten teemme jatkossa strategista ja operatiivista yhteistyötä. Nopea eteneminen olisi luonnollisesti kaikkien osapuolten etu, jotta voimme luoda lisäarvoa molempien yhtiöiden sidosryhmille.

    Päästöjen pienentäminen keskeinen tavoite

    Fortum on Euroopan puhtaimpia sähköntuottajia. Hiilidioksidipäästötön tuotantokapasiteettimme on kasvanut selvästi viimeisten vuosikymmenten aikana ja keskitymme jatkossakin sen lisäämiseen. Niiltä osin kuin tuotantomme perustuu vielä fossiilisiin polttoaineisiin on päämääränämme tietysti tehdä siitä mahdollisimman tehokasta. Vuonna 2018 96 % sähköntuotannostamme EU:ssa oli hiilidioksidipäästötöntä ja ominaispäästömme suhteutettuna tuotettuun energiamäärään olivat 26 gCO2/kWh. Kun mukaan lasketaan pääasiassa maakaasuun perustuva sähköntuotantomme Venäjällä ja Intian aurinkovoimamme, oli 57 % koko sähköntuotannostamme hiilidioksidipäästötöntä ja ominaispäästömme olivat 186 gCO2/kWh.

    Päästöttämään sähköntuotantoon siirtymisellä on tärkeä rooli ilmastonmuutoksen hillitsemisessä. Se ei kuitenkaan yksin riitä saavuttamaan EU:n Pariisin sopimuksen tavoitteita tai IPCC:n tuoreen raportin 1,5 asteen tavoitetta, vaan lisäksi tarvitaan liikenteen, lämmityksen sekä teollisuuden prosessien päästöjen raju vähennys. Myös hiilinieluja tulee kasvattaa, jotta EU olisi hiilineutraali vuoteen 2050 mennessä. Päivitetty strategiamme tukee näitä tavoitteita. Sen mukaisesti kehitämme uusia tuotteita ja palveluita, joiden avulla asiakkaamme voivat pienentää hiilidioksidijalanjälkeään. Lisäksi käynnistämme uusia energialiiketoimintoja, joiden uskomme olevan merkittävässä roolissa tulevaisuuden vähäpäästöisessä energiajärjestelmässä.

    Lopuksi haluan kiittää kaikkia työntekijöitämme sitoutumisesta ja kovasta työstä vuoden aikana sekä asiakkaitamme ja kaikkia muita sidosryhmiämme jatkuvasta luottamuksesta.

    Pekka Lundmark
    Toimitusjohtaja




     
    Takaisin
     
     
       Tietosuoja | Vastuuvapauslausekkeesta | Aseta tämä sivu kotisivuksesi| © Euroland.com 2000-2024